Uutiset

Low cost country -hankinnat nousussa


Artikkeli on lyhennelmä Kauppalehdessä 18.5.2009 ilmestyneestä Konsernin ostot valuvat halpamaihin -artikkelista.

Talent Partnersin tekemän selvityksen mukaan yli miljardin liikevaihtoa tekevät suomalaiskonsernit aikovat tänä ja ensi vuonna kasvattaa merkittävästi ostojaan edullisemman hintatason maista. Samanaikaisesti hankinnat Suomesta putoavat. Toisaalta alle sadan miljoonan euron liikevaihtoa tekevät yritykset uskovat ostojensa Suomesta lisääntyvän.

Selvitykseen vastasi 154 henkilöä, joista suurin osa oli hankinta- ja yleisjohtajia. Vastaajien yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 50 miljardia euroa ja heistä kolmasosa edusti teollisuutta.

Low cost country -hankinnat vaativat osaamista

Talent Partnersin Senior Partner ja talousjohtaja Ismo Anttilan mukaan Low cost country -hankintojen osuus nousee isoissa konserneissa lähes kolmannekseen kaikista hankinnoista. Lähivuosina ostot halpamaista saattavat kasvaa jopa miljardeilla euroilla. Tällä hetkellä osuus on 10-15 prosenttia.

Low cost country -strategia vaatii yritykseltä osaamista. Anttila haluaakin nostaa suomalainen osto-osaaminen maailman huippujen eli Yhdysvaltojen, Japanin ja Englannin rinnalle.

Haasteita hankinnoissa

Toimittajia halvempien kustannusten maista löytää, mutta haastavaa on saada hankinnoista hyödyt irti. Kokonaiskustannukset saattavat nousta, kun toiminta sen uuden toimittajan kanssa käynnistyy.

Haasteina ovat usein toimitusten luotettavuus, tuotteiden laatu ja välimatkasta aiheutuvat kustannukset. Turvallisuustekijät on otettava huomioon ja samoin kumppanin vaikutukset ostajayrityksen julkisuuskuvaan. On myös tärkeää kyetä hallitsemaan yhteistyöverkostoa kulttuurieroista huolimatta.

Talent Partnersin selvityksen mukaan vain noin kuusi prosenttia vastaajista oli saavuttanut tai ylittänyt tavoitteensa halpamaahankinnoissa. Vastaajista kaksi kolmesta katsoi pärjänneensä kohtuullisesti.

Vastaajayritys joka toinen tekee jo hankintoja halpamaista. Näistä tärkeimpiä ovat Kiina, Puola, Intia, Venäjä, Tšekki, Romania, Ukraina, Korea, Brasilia ja Taiwan.

Yritysten ulkoistusten ja insourcingin tuloksena Suomesta häviää merkittävästi työpaikkoja.

Selvitykseen vastanneiden ulkoistusten yhteenlaskettu arvo on viime ja tänä vuonna neljä miljardia euroa. Tämä vähentävää Suomesta reilusti toista tuhatta työpaikkaa.

Lähde: Kauppalehden artikkeli 18.5.2009 ja Talent Partnersin selvitys Low cost country -hankinnoista

< Takaisin