Uutiset

Nikolai Sourcing Ilkka-lehdessä: Pienten konepajojen hankinnat Aasiasta vielä vähäiset


Mitä pienempi yritys, sitä haastavampaa on etsiä alihankkijoita kaukaa.

Tekes tukee hankerahoituksellaan liiketoimintamallin kehittämistä, jossa selvitetään pienten ja keskikokoisten teollisuusyritysten alihankintaan liittyviä tarpeita ja odotuksia. Kaksivuotisen hankkeen taustalla on Nikolai Sourcing -niminen yritys, joka etsii pk-konepajoille sopivia alihankkijoita, varmistaa laadun ja luotettavuuden ja auttaa kuljetusten
järjestämisessä Kiinasta, Intiasta ja muualta Aasiasta.

- Pienyritysten tarpeet voivat lähteä pienistä sarjoista, pienistä
tuotemääristä, sanoo Edvard Krogius, Nikolai Sourcingin toimitusjohtaja.
Yritys on laajentamassa toimintaansa myös pohjalaismaakuntiin.

Oma verkosto - iso työ
Pieneltä ja keskikokoiselta teollisuusyritykseltä vaatii paljon panostusta rakentaa omin voimin hankintaverkosto Kiinaan tai Intiaan. Krogiuksen mukaan se ei ole välttämättä aina järkevää.

- Aasian markkinat vaativat resursseja ja sikäläisen liiketoiminnan tuntemusta, hän tähdentää.

Krogiuksen omistama Kaukopartio osti muutama vuosi sitten Kaukomarkkinoilta kulutustavarakaupan hankintapalveluyksikön ja muutti nimeksi Nikolai Sourcing. Nimi tulee merikapteeni isoisän isoisän laivasta, jolla hän aikanaan purjehti Aasiaan ja toi tavaroita Itämeren rannoille.

Nikolai Sourcingin verkosto Aasiassa muodostuu toimipisteistä Pekingissä, Shanghaissa ja Hong Kongissa ja New Delhissä. Lisäksi toimipisteet on
Helsingissä ja Tukholmassa. Hankintapalveuita on tarkoitus jatkossa laajentaa Baltiaan ja Valko-Venäjälle.

Krogius korostaa, että tämä liiketoiminta ei ole kauppahuoneen toimintaa. Kauppahuone edustaa tuotetta, jolle se hakee ostajaa. Nikolai Sourcing edustaa ostajaa ja valvoo ostajan puolesta tuotteiden laatukriteerit ja kuljetukset mahdolliset välivarastot mukaan lukien.

Tehoa hankintoihin
Onko kysymyksessä osa teollisuuden pakoa Suomesta Kiinaan?

Ei välttämättä. Suurteollisuus hankkii komponenttinsa sieltä, mistä sen parhaiten saa. Pienen ja keskikokoisen teollisuuden mahdollisuudet samaan paranevat vähitellen.

Kysymyksessä voi olla keino lisätä kustannustehokkuutta hankintoihin. Samalla se voi olla yksi keino, jolla suomalainen teollisuus menestyy jatkossa maailmanlaajuisessa kilpailussa.

- Pienet yritykset voivat turhaan aliarvioida omia mahdollisuuksiaan, sanoo
Kai Koskela. Koskela työskentelee Nikolai Sourcingin edustajana Pohjanmaan,
Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juhani Martikkala

< Takaisin