Uutiset

Nikolai Sourcing Savon Sanomissa: Karelia vaihtui hankintatöihin


Ovaskainen jätti laattiapäällysteyhtiön viime vuoden lopussa. Uraa ennätti kertyä parkettien parissa 14,5 vuotta.

– Väänäsen Heikki lupasi töitä viideksi vuodeksi, kun tulin töihin 1995, Ovaskainen muistelee kehitysinsinöörinä alkanutta uraansa Tuupovaaran tehtaalla, jonne hän tuli suoraan koulunpenkiltä Otaniemestä.

Pian Ovaskaisesta tuli tuotantopäällikkö ja sitten 1999 tehtaanjohtaja. Seuraavana vuonna hänet nimitettiin jo Karelia Parketin tuotantojohtajaksi, jolla oli vastuullaan sekä Tuupovaaran että Kuopion tehtaat. Parhaimmillaan Ovaskaisella oli alaisia 750.

Karelia kasvoi paitsi itse myös ostamalla kylkeensä Upofloorin, jonka mukana tuli parkettituotannon lisäksi muutakin lattianpäällystetuotantoa. Yritys laajensi toimintaansa mm. Venäjälle ja Romaniaan.

– Tein urani aikana varmasti valtavasti virheitä, mutta niistähän oppii, Ovaskainen toteaa vaatimattomasti ja toivoo voivansa auttaa uudessa työssään asiakkaitaan välttämään virheitä eli niitä, jotka ponnistavat ulkomaille hankkimaan tavaroita ja palveluja.

– Vaikka tuotteiden tai palveluiden hinnat vaikuttaisivatkin houkuttelevilta, totuus saattaa olla toisenlainen, Ovaskainen tietää kokemuksesta.

Nikolai Sourcingin toimitusjohtaja ja perustaja Edvard Krogius muistuttaa, ettei yhtiö ole mikään konsulttiyhtiö vaan tarjoaa asiakkailleen hankintapalvelumallia.

Nikolai Sourcing etsii asiakkailleen ulkomaiset toimittajat ja valvoo sekä työn laatua että paikallisten työntekijöiden oloja. Yritys keskittyy pk-yrityksiin, joiden vuotuinen liikevaihto on alle 100 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä Suomen valmistavan teollisuuden liikevaihdosta 70 prosenttia on hankintoja. Määrästä 20–30 prosenttia voidaan hakea muualta kuin Suomesta. Varsinkin teollisuuden pk-yritykset voisivat säästää lopputuotteidensa hinnassa, jos paljon käsityötä vaativat komponentit tulisivat lähialueen sijaan halvan työvoiman maista.

Vesa Kärkkäinen

< Takaisin