Uutiset

Nikolai Sourcing Savon Sanomissa: Nikolai Sourcing etsii osia Kiinasta


Voutilaisen mukaan varsinkin teollisuuden pk-yritykset voisivat säästää lopputuotteidensa hinnassa, jos paljon käsityötä vaativat komponentit tulisivat lähialueen sijaan halvan työvoiman maista.

– Pk-yritysten osalta ulkomaiset hankinnat ovat hyvin alkutekijöissään, puhutaan muutamista prosenteista.

Voutilainen esitteli helsinkiläisen hankintapalveluyrityksen toimintaa torstaina iisalmelaisen kaivoskonevalmistaja Normetin alihankintaverkostolle.

Yritys etsii asiakkailleen ulkomaiset toimittajat ja valvoo työn laatua sekä paikallisten työntekijöiden oloja. Yritys keskittyy pk-yrityksiin, joiden vuotuinen liikevaihto on alle 100 miljoonaa euroa.

Kuopiolaisen Junttanin kanssa yhteistyö on jo aloitettu. Konepajakonsernille etsitään parhaillaan osien toimittajia Kiinasta.

Ei paluuta entiseen
Voutilainen myöntää, että työpaikkojen siirtyminen Suomesta Intiaan ja Kiinaan herättää myös vastarintaa pk-yritysten alihankkijoissa.

– Paljon on sellaisia yrityksiä, jotka toivovat, ettei tähän muutokseen tarvitsisi koskaan lähteä.

Voutilainen uskoo itse, että aikaan ennen taantumaa ei ole kuitenkaan enää paluuta. Päinvastoin eurooppalaiset yritykset ovat ison haasteen edessä, kun kilpailu globaaleilla markkinoilla kovenee entisestään.

– Tietyntyyppiset työt valitettavasti siirtyvät pois Suomesta.

– Jos yritys ei saa alihankkintaverkostostaan kustannustehokkaita ratkaisuja, se alkaa tehdä omia hankintoja ohi verkoston, jolloin verkosto hajoaa.

Anna Laukkanen

< Takaisin