Uutiset

Nikolai Sourcing Tekniikka & Talous-lehdessä: Inköp från Asien utan mellanhänder


Edvard Krogius reste en hel del i Kina som försäljningschef på Elektrobit och under de resorna blev han imponerad av kinesernas flit. Samtidigt blev han orolig för hur finländska företag ska lyckas konkurrera med den låga kostnadsnivån och den allt högre kvaliteten på kinesiska produkter.

”Vi är bra på mycket här i Finland och den kompetensen ska vi inte förlora. Men för att vi ska klara oss i den globala konkurrensen måste vi bli kostnadseffektiva”, säger han.

Lösningen på ekvationen är att man måste ha en effektiv inköpsprocess och utnyttja de kinesiska fördelarna. Krogius grundade för två år sedan inköpsbolaget Kaukopartio. Ett år senare köptes Kaukkomarkkinats inköpsbolag och nu fungerar verksamheten under namnet Nikolai Sourcing.

Företaget hjälper sina kunder att hitta rätt leverantörer i Kina och Indien och närbelägna asiatiska länder. Då till exempel någon stor varuhuskedja vill tillverka porslinföremål finns det uppemot 5 500 fabriker enbart i Kina att välja mellan. Nikolai Sourcing väljer ut lämpliga kandidater enligt kundens specifikationer.

”Vi tittar inte bara på kostnadseffektivitet, utan också på kvalitetsaspekter och ansvarsfulla arbetsförhållanden”, säger Krogius.

Hela processen sker utan inblandning av ytterligare mellanhänder. Nikolai Sourcing har egna kontor i Shanghai, Hong Kong, Beijing och New Delhi.

”Hela processen är transparent. Kunden har fullständig insyn i kostnaderna, i motsats till om man använder sig av en agent”, säger Krogius.

Alla bolagets anställda i Kina är kineser. Det är viktigt, framhåller Edvard Krogius.
”Kineserna har en annorlunda kultur. Jag skulle inte säga att de luras, men har de att göra med västerlänningar kan det exempelvis hända att de använder sig av en billigare tillverkningskomponent med lägre kvalitet bara för att hålla sig till ett lågt pris”, säger Krogius.

Nikolai Sourcing har sammanlagt 27 anställda i Helsingfors, Stockholm, Kina och Indien. För tillfället riktar sig bolaget i första hand till finska kunder. Men i framtiden blir det aktuellt att utvidga verksamheten, i första hand till Norden men även till Europa. Även i andra ändan av processen är det expansion på gång; bolaget öppnar som bäst ett kontor i New Delhi.

Lena Barner-Rasmussen

< Takaisin